خانواده ایرانی –حمید بهرامی ، روانشناس اظهار کرد: مجموعه عوامل، آنهایی هستند که از بدو انعقاد نطفه تا زمان حیات کودک، در ابعاد مختلف و در فرآیند رشد و تحول او دخالت داشتهاند؛ در واقع این اصل از اهمیت زیادی برخوردار است و همواره به پدران و مادران توصیه میشود که حتی کودک را با خواهر یا برادر، پسر خاله، پسر عمه، دختر خاله، دختر عمه و یا حتی دوستانش مقایسه نکنند.
این روانشناس ادامه داد: کودک از غرور خاصی برخوردار است و نزد همسالان و کودکان دیگر آبرو و احترام ویژهای دارد. از اینرو، اگر والدین کودک خود را با کودکان دیگر مقایسه کنند، غرور او را نشانه میگیرند و به او بیاحترامی میکنند. علاوه بر این، ناخودآگاه تواناییهای او را نادیده میگیرند و ناتوانیهایش را به منظور تحقیر و سرزنش برجسته میکنند.
وی افزود: گاهی اوقات والدین، زمان خود را با زمان حال مقایسه میکنند و اینطور میگویند که «وقتی من همسن تو بودم، بهتر رفتار میکردم». چنین مقایسهای از سر ناآگاهی صورت میگیرد و به معنای نادیده گرفتن اصل تفاوتهای فردی است؛ در واقع چنین مقایسهای نه تنها کودک را تحت تاثیر قرار نمیدهد، بلکه به او این احساس را القا میکند که پدر و مادرش به هیچ عنوان قدرت درک کردن او را نداشته و با این صحبتها، قصد تحقیر کردنش را دارند.
بهرامی با تاکید بر اینکه مقایسه اصولی باید بر اساس تواناییهای کودک و در فضایی صمیمی و محرمانه انجام گیرد، تصریح کرد: هر کودکی، شیوه زندگی مستقل به خود را دارد و قرار نیست همه خواستههای والدین را مو به مو اجرا کند. همچنین انتظار و توقع بیش از حد از کودکان و مقایسه آنها با همسالان در زمینههای گوناگون، علت اصلی دروغگویی آنها در سالهای جوانی است؛ به عبارتی دیگر والدینی که از کودکان خود انتظاری بیش از توانش داشته باشند و او را تحت فشار بگذارند، زمینه را برای ظهور خودکمبینی در او فراهم میکنند و همین امر باعث میشود تا کودک برای فرار از مقایسه شدن، از والدینش فرار کند.
این روانشناس خاطرنشان کرد: باید همیشه در نظر داشته باشیم که آفرینش انسانها متفاوت است و مقایسه، امری دور از منطق به نظر میرسد؛ در واقع هرکس در زمینهای خاص توانایی و استعداد منحصر به فردی دارد و نمیتوان انتظار داشت که دو نفر در شرایط مشابه مانند هم رفتار کنند. از اینرو، والدین باید به جای مقایسه، فرزند خود را بشناسند و شرایطی فراهم کنند تا استعدادهای خدادادی کودکان شکوفا شود.
برگرفته از سایت خانواده ایرانی