1- شکوفایی استعداد ها :
برای این کار ، ابتدا باید استعداد های او را شناخت برخی کودکان ، هماهنگی بدنی قابل توجهی دارند و می توانند به سرعت و به راحتی بدوند؛ و سه چرخه برانند .این کودکان ، زمینه رشد در رشته های ورزشی را بیشتر دارند ؛ اما قادر به تنظیم صدای خود یا نقاشی نیستند و اینگونه کارها را به سختی انجام می دهند .
برخی دیگر ، زمینه فعالیت های علمی و فنی مانند ساختن چیزی را دارند ، و عده ای از کودکان ، در مقایسه با سنشان، توانایی تکلم بالایی را دارا هستند . گروه اول ، زمینه رشد در کارهای فنی و صنعتی را دارند و گروه دوم، مهارت های مربوط به خواندن و نوشتن را به سرعت یاد می گیرند برخی کودکان به انجام فعالیت های هنری مثل نقاشی علاقه ویژه نشان می دهند . این گونه کودکان ، اگر اندامی غیر متناسب داشته باشند ، انجام ورزش هایی مثل دوچرخه سواری ، شوت کردن توپ یا شنا برایشان کار سخت و نارحت کننده ای است .
برای شناخت استعداد های فرزندتان ، در ر فتار او دقت ، وبه علاقه مندی هایش توجه کنید . اگر علاقه مند است در آشپزخانه به شما کمک کند ، استعداد آشپزی ، و اگر به خیاطی شما علاقه نشان می دهد ، استعداد خیاطی دارد . اگر قوه تخیل قوی دارد می تواند رمان نویس خوبی شود . اگر قرآن را به خوبی تلاوت می کند یا سرودی زیبا می خواند می تواند در همین زمینه ها رشد کند .
پس شناسایی استعداد های فرزند ، با فراهم آوردن امکانات و ثبت نام در کلاس های متناسب ، ان استعداد ها را شکوفا سازید.
2- اعطای استقلال :
اعطای استقلال به فرزند در امور شخصی از همان سال های اول تولد (غدا خوردن ، لباس و کفش در آوردن ، لباس و کفش پوشیدن، استحمام ) در خرید و سایل شخصی (البته مناسب با سن) ، در رفت و آمد به مدرسه و منزل نزدیکان (بافرض ایمنی کودک ) ، در مراقبت از خود و حضور در اردوها ، عامل مهمی در خود باوری او دارد
3- اعطای مسئوولیت : مسئولیت های گوناگون متناسب با سن کودک و نوجوانان ( خرید نیازمندی های منزل ، رزرو بلیت، واریز وجوه آب و برق و تلفن و گاز ، آشپزی ، خیاطی، شستن خودرو ، تعمیر و سایل منزل و ….) اعتماد به نفس آنان را بالا می برد .
4- اعطای حق انتخاب : به فرزندتان به ویژه اگر نوجوان است ، حق انتخاب یدهید
انتخاب لباس ، کفش ، لوازم مدرسه ، کلاس های فوق برنامه ، خرج کردن پول توجیبی و …. راهکار خوبی برای خودباوری او است .
5- تکریم شخصیت : برای گرامیداشت شخصیت فرزند خود ، به او احترام بگذارید . مشورت با فرزند و نظر خواهی از او در نشست های خانوادگی ؛گوش دادن به سخنانش ، پاسخ دادن به پرسش هایش ، پذیرش احساسات او و …. نمونه هایی از احترام گذاشتن است .
6- تلقین به نفس : تلقین خودباوری به فرزند با جمله های چون « می توانی ، تو توانمندی، تو قدرت داری ، به فرزندم افتخار می کنم ، برای داشتن چنین فرزندی خدا را شکر می کنم و ….» به شدت در خود باوری او موثر خواهد بود ؛ همان گونه که جمله های تخریب کننده و یاس آور ، اعتماد به نفس او را از بین می برد .
برگرفته از کتاب نسیم مهر 3 صفحات 63-64